De ce ar trebui să-ți ierți părinții și cum să o faci

De ce ar trebui să-ți ierți părinții și cum să o faci

                                               shutterstock_102143122

Dați-i voie rănii de neputință să plece

La suprafață, iertându-i pe părinții tăi (sau pe oricine altcineva ) poate părea nesemnificativ, dar iertându-ți mama sau tatăl  este de fapt cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru calitatea vieții tale. Chiar vina parentală minimă și resentimentul  perpetuează un ciclu de durere și suferință emoțională care pot afecta în mod negativ relațiile voastre ca adulți, finanțele și bunăstarea generală, împiedicând, în cele din urmă, dragostea, abundența și fericirea dorite și meritate.

Dacă nu aveți nicio comparație, s-ar putea să nu observați cantitatea de energie necesară pentru a hrăni o rană emoțională sau chiar o mânie mică, dar ținând mânia, resentimentele sau orice formă de ostilitate e necesară o cantitate extraordinară de energie care este nerambursabilă. Zeci de ani de mânie și resentimente pot să-ți taie ani de zile din viața și nici nu îți dai seama. Gândiți-vă cum ar fi să aruncați în toaletă o sută de lei în fiecare zi, cu excepția faptului că energia forței de viață este infinit mai valoroasă decât toți banii din lume.

Ciclul suferinței

Fără a vindeca rănile din copilărie și ulterior să-i iertăm pe părinți, rămânem emoțional blocați la vârstele cele mai timpurii ale rănilor noastre și pentru că acest aspect ne face să repetăm ciclul de suferință, trăim în continuare o versiune matură a rănilor noastre din copilărie.

De exemplu, să zicem că nu i-ai iertat mamei că a pierdut ziua celei de-a zecea aniversări a tale sau că nu ți-ai vindecat sentimentele de abandon; ori de câte ori această problemă este declanșată de o experiență de zi cu zi (spre exemplu cineva uită să te sune), rana emoțională originală este activată și ai o reacție inconștientă. Pentru toate intențiile și scopurile, tu devii sinele tău rănit de copil de zece ani și, pentru că simți aceeași durere pe care ai simțit-o atunci, izbucnești sau incapsulezi trauma.

Deoarece o reacție emoțională este un răspuns automat la o rană nevindecată, există un control mai mic sau nul asupra emoțiilor sau asupra comportamentului, iar această dinamică poate duce la o serie de probleme legate de relațiile actuale. An după an, efectul cumulativ al reacțiilor emoționale poate distruge calitatea celor mai importante relații.

Repetăm ciclul de suferință și continuăm să experimentăm rănile din copilărie.

Legea atracției

Conform Legii atracției, inconștient atragem oameni care declanșează rănile noastre emoționale și de aceea o persoană cu probleme de abandon atrage potențiali parteneri care au temeri de angajament; nu ca pedeapsă sau karma, ci mai degrabă pentru că sinele nostru superior dorește ca noi să ne vindecăm și va folosi orice ocazie pentru a ne aduce rănile în prim plan. Din nefericire, aceasta înseamnă că rănile emoționale nevăzute vă pot împiedica să vă întâlniți partenerul ideal sau sufletul pereche, și chiar dacă vă găsiți unii pe alții, este cunoscută natura turbulentă a rănilor emoționale care va sabota chiar și cel mai bun parteneriat.

În mod inconștient, atragem oameni care ne declanșează rănile emoționale.

Vina perpetuează Durerea

Învinuirea părinților nu numai că menține rănile în viață, ci transmite și subconștientului tău că părinții tăi au în prezent putere asupra ta sau a vieții tale și, prin urmare, vina te programează pentru dezmembrare. Ca un virus, această dinamică se poate răspândi în fiecare aspect al vieții tale. În plus, ori de câte ori  învinovățim pe altcineva, devenim legați de energia lor și rămânem așa până când ne lăsăm duși și, prin urmare, nu putem să creștem dincolo de părintele pe care dăm vina. Desigur, nu este o mare surpriză faptul că iertarea este cheia libertății emoționale, dar, în majoritatea cazurilor, iertarea este mai ușor de zis decât de făcut. Dar de ce?

De ce este iertarea atât de dificilă?

În primul rând, trebuie să vă dați seama că vina, furia și diverse emoții  sunt agenți de apărare care vă protejează de daunele viitoare. De vreme ce adevărata iertare impune eliberarea acestei apărări, chiar actul de iertare creează risc emoțional. De aceea, pentru a-ți ierta părinții, trebuie să ai încredere că nu te vor mai răni, dar adevărul gol goluț este că nu poți fi sigur niciodată – nu există nici o modalitate de a controla sau de a anticipa comportamentul unei alte persoane și uneori oamenii dragi fac lucruri dureroase.

Dacă sunteți în continuare vulnerabil/ă la a fi rănit/ă, iertarea ar putea distruge singura apărare pe care o aveți și, dacă este cazul, ego-ul vostru protector nu vă va permite să iertați. Prin urmare, înainte de a putea ierta, trebuie să eliminați riscul de lezare emoțională, iar acest lucru inseamnă inevitabil responsabilitatea de sine.

Înainte de a putea ierta, trebuie să eliminăm riscul de rănire emoțională.

Responsabilitatea înaintea iertării

Nu există nici o cale în jurul ei, atâta timp cât vă învinuiți sau transferați responsabilitatea în orice privință, dați altora puterea de a vă răni, și atâta timp cât le dați altora puterea de a vă răni, veți fi răniți. Prin urmare, singura modalitate de a preveni vătămarea emoțională este eliberarea vinei și asumarea deplină a responsabilității pentru fiecare emoție pe care o întâmpinați, dar nu are nici un rost în a vă asuma responsabilitatea dacă nu descoperiți dinamica din spatele problemelor din copilărie. Prin urmare, pentru a deveni imun la rănirea emoțională, trebuie să identificați cauza ascunsă a rănilor din copilărie și, odată ce faceți acest lucru, vă voi arăta cum să o vindecați acum.

Înțelegerea adevăratei naturi a rănilor emoționale

Deseori confundăm o rană emoțională cu evenimentul sau experiența care a provocat rana, dar rana reală nu este situația sau circumstanța. O rană emoțională este credința lipsită de putere pe care am adoptat-o ca răspuns la această experiență. Fără a fi nevoie să analizăm detaliile, rana emoțională principală este aproape întotdeauna nevrednicia și, de fapt, nevrednicia (sau demnitatea condiționată) este rana de bază a oricărei alte răni emoționale.

Toți copiii au nevoi emoționale care trebuie îndeplinite pentru a se simți vrednici de dragoste și viață. Aceste nevoi includ aprobarea, acceptarea, aprecierea, înțelegerea, validarea, respectul și așa mai departe. Deși copiii au nevoie de îndeplinirea tuturor necesităților emoționale, o nevoie emoțională aproape întotdeauna se deosebește de restul și pentru că de obicei aceasta este cea mai puțin satisfăcută nevoie, este nevoia emoțională asociată cu respectul de sine și, ca rezultat, ea devine Necesitatea emoțională primară a copilului (NEP).

Copiii adoptă în mod natural convingeri care explică de ce unul sau ambii părinți nu reușesc să ofere această nevoie emoțională, astfel încât atunci când un copil nu primește aprobarea, copilul crede în mod natural că este nedemn de aceasta sau, mai probabil, crede că trebuie să se îndeplinească anumite condiții pentru a dovedi că este vrednic/ă. Hipersensibil/ă la această nevoie îndeplinită, copilul interpretează în mod automat aprobarea ca dovadă a meritului și judecata ca dovadă a nevredniciei și de aceea judecata poate provoca dureri emoționale intense chiar și la vârsta adultă.

Iată ce se întâmplă: ca orice ființă umană, v-ați născut necondiționat demn/ă și nu aveți absolut nimic de făcut pentru a dovedi, a îmbunătăți sau a renunța la respectul de sine. Prin urmare, durerea emoțională asociată cu a crede că sunteți nevrednic/ă se datorează faptului că este complet neadevărată! Durerea emoțională este un sistem de avertizare care vă alertează asupra credințelor false.

1.O rană emoțională este credința lipsită de putere pe care o adopți ca răspuns la un eveniment.

2.Durerea emoțională este un sistem de avertizare care ne alertează asupra credințelor false.

De ce trebuie să fim atenționați de credințele false?

Toate credințele care te dezarmează, cum ar fi nevrednicia, neputința și învinovățirea, ne-au pus în modul de supraviețuire și, în timp, pot provoca probleme cronice și acute cu repercusiuni serioase și, prin urmare, avem nevoie de un sistem de avertizare care să ne alarmeze asupra credințelor care ne slăbesc. Acest sistem de avertizare este emoție și, de fapt, scopul durerii emoționale este să vă avertizeze asupra faptului că voi credeți într-o minciună. La fel cum durerea fizică vă avertizează în secunda în care vă înțepați degetul cu un cuțit, astfel încât să nu vă tăiați întregul deget, durerea emoțională vă avertizează asupra convingerilor dăunătoare, astfel încât să le puteți elibera.

Fără a ști că durerea emoțională este un semn de credință falsă, majoritatea dintre noi interpretează greșit această durere; Astfel încât ori de câte ori simțim durerea emoțională asociată cu nevrednicia, durerea ne face să credem că credința este adevărată, consolidând astfel credința și aprofundând rana și acest lucru perpetuează un ciclu de durere emoțională.

În plus, acest sistem de avertizare internă se va opri la nimic pentru a vă face conștienți de o credință falsă și, de fapt, cu amplificarea crescândă, veți atrage oportunități continue care declanșează durerea emoțională până când veți acorda atenție și veți elibera credința falsă care este responsabilă Pentru durere. Orice vindecare emoțională eliberează convingeri lipsită de putere.

Toate credințele care te dezarmează, cum ar fi nevrednicia, neputința și învinovățirea, ne-au pus în modul de supraviețuire și, în timp, pot provoca probleme cronice și acute cu repercusiuni serioase și, prin urmare, avem nevoie de un sistem de avertizare care să ne alarmeze asupra credințelor care ne slăbesc. Acest sistem de avertizare este emoție și, de fapt, scopul durerii emoționale este să vă avertizeze asupra faptului că voi credeți într-o minciună. La fel cum durerea fizică vă avertizează în secunda în care vă înțepați degetul cu un cuțit, astfel încât să nu vă tăiați întregul deget, durerea emoțională vă avertizează asupra convingerilor dăunătoare, astfel încât să le puteți elibera.

Fără a ști că durerea emoțională este un semn de credință fals, majoritatea dintre noi interpretează greșit această durere; astfel încât ori de câte ori simțim durerea emoțională asociată cu nevrednicia, durerea ne face să credem că ceea ce simțim este adevărat, consolidând astfel credința și aprofundând rana și acest lucru perpetuează un ciclu de durere emoțională.

În plus, acest sistem de avertizare internă se va opri la nimic pentru a vă face conștienți de o credință falsă și, de fapt, cu amplificarea crescândă, veți atrage oportunități continue care declanșează durerea emoțională până când veți acorda atenție și veți elibera credința falsă care este responsabilă Pentru durere. Orice vindecare emoțională eliberează convingeri lipsită de putere.

Toate credințele care te dezarmează, cum ar fi nevrednicia, neputința și învinovățirea, ne-au pus în modul de supraviețuire și, în timp, pot provoca probleme cronice și acute cu repercusiuni serioase și, prin urmare, avem nevoie de un sistem de avertizare care să ne alarmeze asupra credințelor care ne slăbesc. Acest sistem de avertizare este emoție și, de fapt, scopul durerii emoționale este să vă avertizeze asupra faptului că voi credeți într-o minciună. La fel cum durerea fizică vă avertizează în secunda în care vă înțepați degetul cu un cuțit, astfel încât să nu vă tăiați întregul deget, durerea emoțională vă avertizează asupra convingerilor dăunătoare, astfel încât să le puteți elibera.

În plus, acest sistem de avertizare internă nu se va da în lături de la nimic pentru a vă face conștienți de o credință falsă și, de fapt, cu o amplificare crescândă, veți atrage oportunități continue care declanșează durerea emoțională până când veți acorda atenție și veți elibera credința falsă care este responsabilă pentru durere. Orice vindecare emoțională eliberează convingeri lipsite de putere.

Încurcați în convingerea conștientă sau inconștientă că valoarea depinde de a-i face pe părinții noștri să răspundă nevoilor noastre emoționale, devenim adulți, așteptând încă unul sau ambii părinți să ne dea ceea ce trebuie ca să ne simțim demni. Dar, acest lucru provoacă doar mai multă durere, deoarece nu funcționează niciodată.

Convingerile false cauzate de rănile din copilărie pot duce la un ciclu de durere emoțională.

De nu îndeplinesc părinții nevoile emoționale ale copiilor lor?

În primul rând, chiar și cei mai bine intenționați părinți nu reușesc adesea să satisfacă nevoile emoționale ale copiilor lor și, în cele mai multe cazuri, rănile emoționale nu au nimic de-a face cu dragostea părintească. Adesea, rănile emoționale din copilarie sunt produse secundare ale stilului parental sau produsul rănilor emoționale ale părinților sau ale problemelor de familie, cum ar fi provocările financiare, divorțul sau dependența unui membru al familiei, boala, boala mintală sau depresia cronică. Deși judecata parentală, critica și comparația cu frații sau cu ceilalți copii sunt cele mai frecvente cauze ale rănii stimei de sine, aproape orice dinamică poate stabili stadiul, de exemplu, atunci când un părinte este supra-protector sau dependent de control, un copil poate simți că nu este demn de respect și poate ajunge la concluzia că nu este de încredere, sau când copilului îi este spus să fie văzut, dar nu auzit, poate să-și dezvolte credința că nu este demn de a vorbi sau poate crede că nu este important.

În cele mai multe cazuri, rănile emoționale ale unui copil se adâncesc în timp și, pe măsură ce copilul se maturizează la vârsta adultă, rana se maturizează în consecință, manifestându-se ca relații problematice, preocupări financiare, provocări de carieră și probleme de sănătate, făcând dificilă urmărirea viselor și dorințelor.Mulți copii adulți se protejează de judecata și manipularea parentală, închizându-și inimile și punând bariere energetice, dar în ciuda calității defensive a furiei și a vinei, această atitudine nu ne protejează de durerea emoțională, deoarece scutul păstrează durerea în interior, împiedicând vindecarea. Indiferent de vârstă, de fiecare dată când părinții voștri nu reușesc să vă satisfacă nevoia emoțională primară( NEP), sentimentele de dezamăgire alimentează nevrednicia și conduc adesea la neputință.

Cei mai bine intenționați părinți nu reușesc să satisfacă nevoile emoționale ale copiilor lor.

Rana de neputință provoacă lipsa de putere

Încă mai aveți nevoie de aprobarea, acceptarea, validarea sau permisiunea părinților pentru a vă simți vrednici? Dacă da, ascundeți comportamente care nu corespund așteptărilor părintelui vostru? Această dinamică este destul de obișnuită la majoritatea adulților, însă există un cost enorm implicat pentru că, de fiecare dată când suprimați expresia autentică în schimbul aprobării sau acceptării, de exemplu, cedați neintenționat puterea. De fapt, este imposibil să te aștepți ca părinții tăi să îți satisfacă nevoile emoționale și să te facă să te simți demn, fără să le dai putere.

În consecință, relația se bazează pe dinamica disfuncțională în care tu rămâi un copil neputincios care este vulnerabil la rănire. Nu numai că acest lucru te face susceptibil la judecata și criticile părintești, de asemenea, te face vulnerabil la manipulare prin vină și obligație.

Deși vina este un răspuns natural la lipsa de putere, ea îi va spune minții subconștiente că părintele pe care îl acuzați are putere asupra voastră și, prin urmare, vina perpetuează mai multă neputință. Într-adevăr, nu veți putea să vă vindecați rănile emoționale sau să vă iertați părinții, atâta timp cât îi învinuiți pentru că v-ați simțit neputincioși și nevrednici. De aceea, responsabilitatea de sine este leacul și, de fapt, responsabilitatea de sine este singurul lucru care vă poate rezolva problemele.

Răspunderea de sine înseamnă că trebuie să-ți deții valoarea necondiționată și trebuie să-ți iei înapoi puterea eliberând așteptarea că părinții tăi îndeplinesc oricare dintre nevoile tale emoționale, iar aceasta include și eliberarea nevoii de a te scuza, recunoaște sau răsplăti.

1.Dacă veți continua să cereți aprobare parentală atunci veți renunța la puterea voastră.

2.Auto-responsabilitatea înseamnă că trebuie să-ți deții valoarea necondiționată.

Oferă-ți singur/ă ceea ce ai nevoie din partea părinților tăi

Pe măsură ce vă asumați responsabilitatea pentru viața voastră și pentru alegerile voastre, trebuie să încetați să solicitați permisiunea părintească și sprijinul emoțional și, de fapt, nici măcar nu aveți nevoie ca părinții voștri să creadă în voi sau în visele voastre. Aceleași motive pentru care părinții voștri nu au întrunit nevoile voastre în copilărie sunt aceleași motive pe care ei încă nu le au însușite. Deci, puteți să scăpați de această corvoadă și să eliberați toate așteptările! În cele din urmă, când cunoașteți valoarea voastră necondiționată și dețineți puterea intrinsecă, părinții voștri nu vă pot face rău emoțional și, în consecință, iertarea devine posibilă. Pe măsură ce dinamica disfuncțională se dizolvă, ea face loc unei noi paradigme a relației bazată pe apreciere necondiționată și auto-împuternicire. Fundamentul acestei conexiuni profunde este stabilirea unor limite clare, și de fapt, limitele vă pot duce de la un copil neputincios la un adult împuternicit într-o clipă. Într-adevăr, puterea voastră personală este la fel de puternică ca și granițele voastre.

Limitele sunt cheia

Ca un adult-copil, depinde de tine să stabilești limite cu părinții tăi. Inițial, s-ar putea să te simți inconfortabil, dar, în timp, granițele puternice vor întări relația și vor permite o legătură mai profundă. Deci, pentru a crea o relație adultă pozitivă cu părinții voștri, de ce limite aveți nevoie ca adult împuternicit?

Rețineți că, de exemplu, o limită de respect este vagă și probabil că este necesar să definiți parametrii respectului, atât de clar și precis clarificați în termeni de comunicare și interacțiune. Probabil, va trebui să-i învățați pe părinți cum să vă trateze, să vă vorbească și să se comporte în moduri care să reflecte respectul. Este, de asemenea, o idee bună să vă invitați mama și tatăl să-și stabilească granițele și faceți tot ce este mai bun pentru a le onora, de asemenea.

Limitele puternice vor întări relația și vor preveni conflictul.

Limitele sunt stabilite prin intenție, dar sunt implementate cu atenție

Limitele eficiente necesită integritate, ceea ce înseamnă că trebuie să creați copii de rezervă pentru fiecare limită cu atenție adecvată și consecventă. Prin urmare, nu vă așteptați ca părinții voștri să afle în mod automat când încalcă o limită. Atunci când oamenii sunt obișnuiți să se comporte familiar, este nevoie de timp pentru a recunoaște noi limite și a reorganiza noi comportamente în mod corespunzător. Aceasta înseamnă că este responsabilitatea voastră să vă protejați granițele și, prin urmare, să oferiți în mod încrezător feedback clar; spuneți-i mamei sau tatălui vostru când trec (sau urmează să treacă) peste o limită.

Cu toate acestea, dacă oricare dintre părinți nu vă respectă limitele, nu vă temeți să limitați în mod corespunzător interacțiunile, ci să îi informați de ce, astfel încât aceștia să aibă informațiile necesare pentru a-și schimba comportamentul. Credeți sau nu, majoritatea părinților vor învăța în cele din urmă să respecte limitele, dar numai dacă le veți aplica în mod consecvent.

 Provocările emoționale în copilărie pot duce la calități pozitive mai târziu în viață.

Culegerea recompenselor

Indiferent de modul în care pare, rănile din copilărie întotdeauna fac uz de cadouri ascunse, cum ar fi independența, înțelepciunea sau compasiunea, și fără provocări emoționale, cele mai bune atribute nu ar putea fi dezvăluite niciodată. Dacă nu ați recunoscut încă calitățile pozitive care au izvorât din rănile din copilărie, acum ar fi un moment minunat pentru a face acest lucru, deoarece recunoașterea însăși poate fi extrem de vindecătoare. Într-adevăr, scopul este de a vindeca rănile, dar păstrați beneficiile! În cele din urmă, amintiți-vă întotdeauna că iertarea nu este niciodată pentru persoana care este iertată.

Iertarea este darul pe care ți-l faci singur!

 

Traducere: Ignățel Sabina Helen

http://upliftconnect.com/why-you-should-forgive-your-parents-and-how-to-do-it/

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *