Pe masura Iubirii…

Pe masura Iubirii…

IMG_0009

 

   Iubirea este…clipa când două inimi se întâlnesc în eternitate!

Iubirea e tema vieții mele și maestrul meu pe acest Pământ, astfel încât îmi așez de multe ori sufletul în palmă ei și de acolo încep să cobor în adânc, pentru a crește în mine darul acesta pus în noi, de Dumnezeu. Acolo, în adâncimile ființei mele, petrec uneori timp, cât să nu-l pot cuprinde și rostul său este de a-mi pune întrebări și de a aștepta răspunsuri, care nu zăbovesc nicicând să apăra.

M-am întrebat odată, dacă oamenii pe care eu îi iubesc simt iubirea mea și uite așa, am început să scriu acest articol. :)

Arăt eu iubire, pe măsură iubirii mele? Ți-ai pus vreodată întrebarea asta?

Iubirea e o acțiune, e ceva ce e nevoie să oferim, nu doar să simțim. E un act de curaj, o vulnerabilitate de cele mai multe ori, o binecuvântare, o bucurie, un mod de a trăi, o alegere față de tine, față de celălalt și față de viață. Într-un mic exercițiu de imaginație, vă provoc să vă închipuiți cum ar arăta oamenii pe care-i iubiți, dacă le-ați și arăta iubirea voastră, dacă ați scoate la suprafața gesturile acelea, care să-l facă pe celălalt să se simtă Important și Valoros pentru voi și în Siguranță alături de voi.

Dacă ar fi să cotrobăim în sertarele teoriilor psihologice, m-aș îndrepta să înțelegem măsura manifestării iubirii, în teoriile atașamentului, care ne dezvoltă stilul de a iubi. Cercetările arată că stilurile relaționale învățate timpuriu, din relația cu persoanele de atașament, stabilesc concepțiile despre relații care ne conturează așteptările, convingerile și comportamentele în relațiile viitoare. În cartea lor, Stilul în care iubim, Milan și Kay Yerkovich, descriu patru stiluri care afectează capacitatea noastră de a iubi.

1. Stilul de a iubi evitant: evită emoțiile și nevoile personale ale altora.
2. Stilul de a iubi complezent: își reduce anxietatea mulțumindu-i pe ceilalți.
3. Stilul de a iubi ambivalent: caută conexiunea, conexiunea intensă și consecvență.
4. Stilul de a iubi dezorganizat (abuzatorul și victimă): abuzatorul domină pentru a-și reduce anxietatea, victimă se supune cu frică pentru menținerea păcii.
Aceste tipare relaționale ne țin departe de a învață despre iubirea ca dar, despre dezvoltarea unui stil de iubire securizant. Stilul nostru de a iubi se va schimba complet dacă vom învață să fim vulnerabili, să ne împărtășim sentimentele, să spunem adevărul, să ascultăm cu atenție și să aducem alinare celuilalt.

Procesul e lung și greu, dar plin de revelații interioare și interpesonale. Important este să-mi dau voie să ies din cadranul strâmt și împovărător al limitărilor personale și să-mi permit să fiu curios și curajos să primesc noi perspective în spațiul meu interior, să le dau voie să-mi atingă ființa și să-mi restructureze viziunea despre mine și despre relații.

Personal, am ales să parcurg acest drum, de multe ori anevoios, pe parcursul căruia, am întâlnit provocări, suferințe și împliniri nebănuite. Mai am de parcurs, dar acum știu, că nu mă voi opri, orice ar fi. Aleg să mă las iubită și să-mi manifest iubirea, pe măsura simțirii ei și așa vă încurajez și pe voi!

https://www.youtube.com/watch?v=UHvGpxOMN6U

Va îmbrățișez, cu credința că a fi autentic e o calea spre vindecare!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *