Prezenta constienta: esenta relatiei parinte – copil

Prezenta constienta: esenta relatiei parinte – copil

   L-am cunoscut pe Gaspar, cu ceva timp in urma, la o conferinta pe care o organiza…modest, simplu si cald. De-a lungul timpului, i-am urmarit evolutia si m-am bucurat, pentru ca avem in randul psihoterapeutilor, o voce masculina, o voce care vorbeste prin sine, despre un alt fel de masculinitate, aceea vulnerabila si constienta in acelasi timp, o voce preocupata de copilul interior si ranile lui, o voce care simt ca prin cuvintele ei, poate atinge barbati si femei deopotriva.

    Spatiul psihologiei romanesti este scaldat in feminitate, asa ca prezenta masculinitatii nu face decat sa echilibreze mesajul pe care-l oferim oamenilor, sa aduca un plus de normalitate si firesc, redefinind credinta ca psihologia este doar despre si in folosul femeilor. 

   Prezenta constienta e un subiect de actualitate in lumea stiintifica si nu numai, dar este in acelasi timp, un subiect ce devine instrument pentru fiecare dintre noi, instrument ce ne aduce mai aproape de punctul prezent, de acel hic et nunc – aici si acum, de care vorbeau latinii si pe care-l putem folosi in toate relatiile semnificative din viata noastra.

   Prezentul este de fapt, tot ce exista, nu e nimic in afara prezentului si atunci cand ramanem aici si acum, putem observa, intelege si gestiona realitatea pe care o traim, in relatie cu noi si cu copiii nostri, pe masura existentei sale, nu ramanand incalciti in ranile trecutului sau pierduti in fantasmele viitorului. Folosind prezenta constienta, aducem mintea si atentia acolo unde este corpul nostru, abandonand modul automat de functionare.

Prezenta constienta este un dar pe care ni-l facem noua insine/insene, in relatie cu noi si cu ceilalti! 

Deci, sa ne bucuram de Prezent, la conferinta de pe 14 mai!

 

Va imbratisez cu drag,

Irina Rusu.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *