Divortul sanatos, din ce in ce mai posibil

Divortul sanatos, din ce in ce mai posibil

Divortul este unul dintre cele mai confuze si tulburatoare evenimente prin care trec vreodata majoritatea oamenilor. Le submineaza relatiile, sentimentul de continuitate a vietii, insusi centrul de echilibru al identitatii lor. Nimeni nu intra in casnicie cu gandul ca aceasta va fi sortita pieirii. Din pacate, din ce in ce mai multe cupluri, gasesc ca divortul este solutia cea mai potrivita pentru familiile lor. Separarea si divortul sunt evenimente cu o ridicata traire emotionala, dar este posibil sa ai un divort sanatos.

Din ce in ce mai multi oameni, constientizeaza importanta dezvoltarii unui divort sanatos si apeleaza cu incredere la serviciile unui psihoterapeut, care sa-i indrume in parcurgerea acestui drum dificil, dar nu imposibil. Cu cat inteleg mai mult ca se poate, cu atat devin mai cooperanti si in timp, mai echilibrati, protejandu-si astfel sanatatea fizica, dar mai ales cea emotionala, tinand cont ca divortul este pe locul doi in scala de stres, dupa moartea sotului/sotiei.

Divortul este un sir continuu de etape, fiecare dintre ele fiind determinata de cea precedenta. Prin identificarea acestor etape ale procesului de divort, va puteti intari credinta in faptul ca ,, si asta va trece ’’ si ca, de-a lungul drumului, exista lucruri pe care le puteti face pentru a intoarce cursul evenimentelor in favoarea voastra. Acest fapt nu inseamna ca veti evita suferinta si furia. Insa voi si copiii vostri veti beneficia de o intelegere mai ampla a sentimentelor si evenimentelor pe care le presupune divortul, care reprezinta o schimbare importanta in viata, pentru toti cei implicati.

Psihologii Graig Everett si Sandra Volgy Everett, descriu in cartea lor ,, Divortul sanatos ’’ trei sarcini generale necesare, pentru parcurgerea unui astfel de divort::

  1. Resemnarea

Prima etapa este cea mai critica pentru o adaptare satisfacatoare si sanatoasa a experientei de divort. Trebuie sa invatati sa renuntati la atasamentul, grija si loialitatea fata de fostul vostru iubit si partener.

E o etapa caracterizata de ambivalenta, adica veti resimti atat sentimente pozitive, cat si sentimente negative pentru aceeasi persoana. A avea trairi ambivalente este o experienta normala pe durata renuntarii la relatie.

Copiii trec si ei printr-un proces de dezangajare, desi experienta lor este mai greu de definit pentru ei insisi. Trebuie ajutati sa inteleaga ca vor face parte din doua sisteme familiale noi, fiecare dintre ele fiind condus de un singur parinte, si ca aceste sisteme functioneaza independent unul de celalalt.

Experienta copiilor de renuntare la vechea familie este poate mai dificila decat procesul prin care trec parintii. Este adesea complicat, intrucat un parinte care intampina dificultati in a se impaca cu ideea divortului, poate sa alimenteze lipsa de resemnare a copiilor.

  1. Dezvoltarea de noi relatii sociale

Cea de-a doua sarcina este un proces continuu: restabilirea relatiilor de sprijin cu familia voastra de origine si construirea unei retele sociale, care sa va ajute in adaptarea ca adult singur. Acest proces natural de dezvoltare a unor noi retele sociale demareaza atunci cand incepeti sa renuntati la partenerul vostru marital.

Trebuie totodata sa evitati implicarea intr-o noua relatie romantica inainte de a fi castigat o oarecare detasare si de a fi vindecat dupa divort. Mare parte a relatiilor noi, care au loc in timpul sau imediat dupa divort sunt numite relatii de tranzitie. Greseala pe care o savarsesc multi e sa presupuna ca pot transforma aceste relatii de tranzitie, in relatii permanente. Din nefericire, pentru multi, aceste relatii se bazeaza in mai mare masura pe teama de a nu fi singuri, decat pe bazele solide ale unui nou parteneriat.

  1. Redefinirea rolurilor parentale

Una dintre cele mai mari temeri ale copiilor este ca isi vor pierde unul sau ambii parinti. Aceasta frica este adesea intarita dupa un divort, deoarece ambii parinti sunt de obicei furiosi unul pe celalalt, iar interactiunilor lor sunt caracterizate de evitare sau conflict.

Una dintre cele mai dificile sarcini cu care cei doi adulti se vor confrunta este sa invete a fi parinti, in situatia in care nu mai sunt iubiti si parteneri. Pentru a infaptui un divort sanatos, trebuie sa reluati legatura si sa va redefiniti relatia in calitate de parinti separati ai acelorasi copii,indiferent de forma de custodie la carea ati convenit. Acest lucru inseamna sa va impartiti timpul si responsabilitatile legate de copii si sa respectati dreptul si nevoia copiilor de a fi cu celalt parinte. Din pacate, suficient de multi parinti, incearca din rasputeri sa-si indeparteze copiii de celalat parinte, asa aparand sindromul alienarii parentale, cu efecte dureroase asupra dezvoltarii copiilor.

Cele trei sarcini ale unui divort sanatos reprezinta elementele cruciale in faza de incheiere a unei relatii, de dobandire a unui sentiment al finalitatii si de continuare a vietii voastre in calitate de individ si ca parinte.

Te imbratisez cu drag,

Irina Rusu.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *