Psihoterapie de familie

 blg_2198098__shared-parental-leave2015

Ce este psihoterapia sistemică de familie și cuplu?

Psihoterapia sistemică de familie și cuplu a început să se dezvolte, în Statele Unite ale Americii, în anii ’ 50. Este un tip de psihoterapie care folosește ca metodă de lucru metafora sistemului care spune că oamenii se află în relație de interdependență unii față de alții, formând subsisteme și suprasisteme care respectă legile sistemului.

Acesta însemnă că psihoterapeutul specializat in aceasta abordare va căuta să explice cum apar și cum se mențin problemele clienților și vor construi strategiile de intervenție focalizându-se pe relațiile în care sunt prinși indivizii (perspectiva sistemică) nu numai pe ceea ce  simte sau gîndește individul (intrapsihic).  Astfel, pentru o persoană care acuză o stare de frică nedefinită, inexplicabilă (anxietate), un psihoterapeut sistemic nu este interesat numai de ceea ce simte, ce ganduri are persoana care manifestă problema ci este interesat și de relațiile in care este prinsă acea persoană și legătura dintre probleme (starea de anxietate) și aceste relații.

Experiența arată că schimbarea relațiilor au efect asupra indivizilor. În cazul persoanei din exemplu nostru, care manifestă teama nedefinită,  schimbarea relațiilor cu persoanele semnificative (de obicei familia) are efecte asupra stării interioare a individului putând duce la dispariția starilor problematice. Pe baza acestor ipoteze un psihoterapeut sistemic va fi interesat să acționeze pentru schimbarea relațiilor, invitând in terapie persoane semnificative pentru ”pacientul identificat”, pentru cel care manifestă problemele. În cazul in care nu se reușeșete aducerea in terapie a persoanelor semnificative se poate lucra sistemic cu un singur individ (cel care poarta simptomul), ajutândul să își schimbe percepția asupra relațiilor. O schimbare semnificativă la nivelul unui individ poate influiența schimbarea în întreg sistemul.

Psihoterapia sistemică de familie și cuplu este o umbrelă generală pentru mai multe curente de psihoterapie care au la bază metafora sistemică (se focalizează pe relații): terapia structuralistă, strategică, transgenerațională, experențială de familie, cognitiv-comportamentală sistemică, eriksoniană de familie, narativă, focalizată pe soluție, colaborativă, dialogică, etc.

In cadrul centrului nostru folosim o abordare integrativă, în care multe din abordările menționate mai sus sunt unite în mod coerent în jurul metaforei sitemului.

În ce fel de probleme poate fi utilă terapia sistemică de familie și cuplu?

Acest tip de psihoterapie lucrează cu toate tipurile de probleme psihoemoționale și relaționale cu care se confruntă oamenii:

  • fie că sunt etichetate cu formulări psihiatrice: anxietate, atacuri de panică, fobii, obsesii, depresie, conjugopatii, comportament deviant, tulburare de opoziție, disfuncții sexualestres postraumaticadicții (alcool, droguri, jocuri), boli psihosomatice (alergii, astm, boli cutanate etc.) etc.

  •  fie că sunt descrise în cuvinte obișnuite: lipsa de energie, lipsă de motivație, nemulțumirea maritală, conflicte in cuplu, conflicte intre parinți și copii, rezultate slabe la școală, reacția la pierderea cuiva drag, luarea deciziei pentru divorț, facilitarea unui divorț amiabil, recuperarea  postdivorț, neînțelegeri în familie dificultăți de adaptare la locul de muncă, dificultatea de a forma relații cu ceilalți (relații sociale sau de cuplu) etc.

De multe ori se fac confuzii determinate de numele acestei forme de terapie :”psihoterapia sistemică familială şi de cuplu”. Astfel mulți cred că se referă doar la problemele apărute in relațiile din familie și în cuplu, dar nu este așa. Individul face parte din sisteme relaționale și problemele lui sunt în interdependență cu contextul familial și relațional. Numele de psihoterapie de familie și cuplu se referă la fatul că problemele din familie și de cuplu se rezolvă cu precădere de către acest tip de terapie și mai puțin de către psihoterapia individuală.    

Sursa articolului:  http://www.icf-iasi.ro/index.php/ro/servicii/psihoterapie/19-ce-este-psihoterapia-sistemica-familiala-si-de-cuplu; http://www.icf-iasi.ro/index.php/ro/servicii/psihoterapie/20-in-ce-fel-de-probleme-poate-fi-utila-psihoterapia-sistemica