Tina Bryson – Disciplina fara drama

Tina Bryson – Disciplina fara drama

12932990_563609993806496_3381231225662669658_n

   Pe  Tina Payne Bryson, psihoterapeut si expert in parenting, mi-am dorit sa o aud vorbind, de cand am aflat despre ea de la Daniel Siegel, pe care de asemenea, l-am ascultat cu mare interes la Bucuresti, in 2014. Acum, dupa conferinta, simt nevoia sa impartasesc gandurile mele si informatiile pe care le-am primit de la Tina, de-a lungul celor sase ore.

   Ce m-a impresionat de la bun inceput, a fost chipul si starea interioara pe care o avea. O persoana cu notorietate si totusi atat de umana si de fireasca. Pentru mine e valoros ca inainte de informatia primita, sa simt ca acel om, traieste in valorile si continuturile pe care le daruieste, ca este ceea ce afirma. Asa ca, simtind asta, canalele sufletului meu, s-au deschis cu bucurie si incredere…

   Am primit multe daruri la conferinta, daruri pe care vreau sa le dau mai departe, atat in articole, cat si in workshop-urile pe care le tin. Am aflat ca:

   Cuvantul disciplina, e destul de controversat, fiind inteles in moduri care de multe ori, nu au legatura cu esenta sa. Disciplina provine de la latinescul disciplina, care a fost folosit inca din secolul al XI lea cu sensul de a invata, de a oferi lectii si indrumare. Disciplina inseamna a invata.

  Asta e baza disciplinarii copilului tau. Dar cum facem asta?

   Disciplina eficienta are doua scopuri principale:

 1. Primul este, evident, acela de a obtine cooperarea copiilor pentru a face ceea ce trebuie. Acesta e un obiectiv pe termen scurt.

 2. Al doilea, are in vedere indrumarea copiilor de asa natura incat sa isi dezvolte abilitatile si capacitatea de a gestiona cu rezilienta situatiile dificile, frustrarile si furtunile emotionale, care ii fac sa isi piarda controlul. Acesta e un obiectiv pe termen lung.

Baza abordarii disciplinei fara drama se poate reduce la o singura afirmatie: CONECTEAZA-TE si REDIRECTIONEAZA!

Intai CONECTAREA…

De ce sa ne conectam mai intai?

Conectarea in prima faza are beneficii multiple. Pe termen scurt, ajuta copilul sa treaca de la REACTIVITATE la RECEPTIVITATE. Copiii au nevoie de noi, tocmai cand sunt suparati peste masura. Pe termen lung, aceasta abordare dezvolta creierul copilului. Si beneficiul relational este ca apropie relatia cu parintele sau, ceea ce confera siguranta.

Principiile disciplinei fara drama sunt:

 • Opreste muzica de rechin ( cei care au parcurs programul Circle of Security inteleg mai bine despre ce e vorba ) : renunta la zgomotul de fond produs de experiente trecute si temeri viitoare.

 • Cauta ,, de ce-ul ? ”: nu acorda atentie exclusiva comportamentelor, ci afla ceea ce este dincolo de actiuni: ,, De ce se poarta copilul asa? Ce incearca sa imi transmita? ”

 • Gandeste-te la cum actionezi: Ceea ce spui este important. Totusi,a fel de important, daca nu chiar mai important, este cum spui ceea ce spui.

Ciclul de conectare fara drama: ajuta copilul sa se simta simtit

 • Transmite liniste: cand te lasi mai jos de nivelul ochilor copilului, il atingi cu blandete, aprobi din cap si il privesti cu empatie, adesea, detensionezi rapid o situatie incordata.

 • Valideaza: chiar si atunci cand nu agreezi comportamentul, accepta si chiar imbratiseaza emotiile.

 • Taci si asculta: cand emotiile copilului dau pe dinafara, nu explica, nu tine prelegeri si nu incerca sa-l deturnezi de la ceea ce simte. Asculta doar si cauta mesajul si emotiile pe care copilul incearca sa le transmita.

 • Reflecta ceea ce auzi: odata ce ai ascultat, reflecta ceea ce ai auzit si copilul va sti ca a fost auzit. Astfel, revenim la transmiterea linistii, repetand acelasi ciclu.

Apoi, Redirectioneaza

Disciplina in 3 pasi, metoda fara drama

 • O definitie: Discilina inseamna invatare. Adreseaza 3 intrebari:

 1. De ce s-a comportat copilul meu asa? ( Ce se petrece intern / emotional ? )

 2. Care este lectia pe care vreau sa o ofer?

 3. Cum o pot oferi mai bine?

 • Doua principii:

 1. Asteapta pana ce copilul este pregatit ( si esti si tu pregatit ).

 2. Fii consecvent, dar nu rigid.

 • Trei obiective mindsight:

 1. Introspectia: ajuta copiii sa isi inteleaga propriile sentimente si reactii in situatii dificile.

 2. Empatia: copiii capata exercitiul de a reflecta la cum sunt afectati ceilalti de propriile actiuni.

 3. Reparare: intraba-ti copiii ce pot face pentru a-si repara greseala.

 Strategii de redirectionare fara drama

 • Redu numarul de cuvinte

 • Emotii acceptate

 • Descrie, nu prescrie

 • Implica-ti copilul in procesul disciplinar

 • Reformuleaza un ,, nu ’’ intr-un ,, da ’’ conditional

 • Evidentiaza aspectele pozitive

 • Creativitate in abordarea situatiei

 • Transmite instrumente de mindsight

Aceasta este Fisa de frigider, pe care o vei gasi si in cartea Inteligenta Parentala, scrisa de dr. Daniel Siegel si Tina Payne Bryson, carte pe care ti-o recomand cu incredere, pentru ca ofera o perspectiva diferita asupra interactiunii parinte – copil.

Te imbratisez cu drag,

Irina Rusu.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *